Pohled na svět trochu jinýma očima

Kouření v hospodách - ano či ne?

17. března 2016 v 1:34 | Milan M. |  Komentáře
Společně s protikuřáckým zákonem k nám přichází i spoustu emocí, debat a hlavně hádek a nesmyslných výroků. Zatímco o něco větší část společnosti onen zákon nadšeně kvituje, druhá ho bere jako jedno z největších zel Ještě než se dostanu k věci samotné, tak bych rád řekl, že ať už je můj názor jakýkoli, onen zákon se proměnil spíše ve frašku. Viz dodatky o tom, že by aspoň jeden nealkoholický nápoj měl být levnější než alkoholický (což je zajímavá myšlenka, nemá ale nic společného s kouřením) či návrh typu, že zakážeme všude kouření jen ne v hospodách na vesnicích.

Faktem je, že kouření je škodlivé. Kdybyste někomu ve čtyřicátých letech řekli, že kouření způsobuje rakovinu, asi by se vám z plna hrdla vysmál. Taky to tak vypadalo, kouřilo se všude i v ve vlaku. Zajímavé ale je, že v První republice existoval zákon, který zakazoval kouření ve vozidle. Ale to je jen taková vsuvka. Dnes je ovšem kouření prokazatelně škodlivé. Pokud o tom pochybujete, doporučuji podívat se třeba na Google Scholar a zadat "smoking". Vyjede vám celá řádka studií, které se tímto zabývají.

Kouření a svoboda

Tak a teď k samotným argumentům. Nejčastěji zaznívá teze typu: "Podnikatel si ve svém podniku může dělat co chce, žijeme ve svobodné zemi." Ano, to je do jisté míry pravda. Nicméně je zde potřeba zvážit několik věcí. Předně kouření je škodlivé nejen pro toho, kdo si danou cigaretu vychutnává, ale i pro všechny ostatní v jeho okolí. To je zásadní, už jen proto, že podle českých zákonů musí majitel podniku zajistit bezpečné a neškodlivé prostředí. Čistě teoreticky byste tedy mohli zažalovat hostinského za to, že jste v jeho hospodě pasivně kouřili - ale to je opravdu absurdní, nicméně dle zákonů by to opravdu šlo.

Kdyby se vás někdo zeptal, jestli je normální, aby v hospodě do ovzduší unikal jed, byť v malém množství, odpověděli byste, že v žádném případě. Proč má mít tedy kouření výjimku? V ČR umře cca 3 500 lidí kvůli pasivnímu kouření, to je myslím dost silný argument a to i kdyby umřel jen jeden člověk.

Jak je známo, svoboda končí tam, kde začíná svoboda druhého. Pokud tedy coby nekuřák budu sedět v hospodě a někdo si vedle mě zapálí, zasahuje do mé svobody. Ano, mohu se zvednout a odejít, ale pořád je to zásah do mé svobody. Navíc si představte tu absurdní situaci, kdy si vychutnáváte jídlo v restauraci a někdo si v tu dobu připálí u vedlejšího stolu. Těžko odejdete v polovině jezení a vzhledem k vyspělosti naší společnosti ne vždy se setkáte tak s vstřícným člověkem, aby cigaretu típnul, když jíte.

Kouření je tradice

Ano, kouření je tradice. Ale to není argument. To že je něco tradice neznamená, že je to dobré či zlé.

Není tomu tak dávno, co svůj boom zažíval žvýkací tabák. Tak jako dnes na veřejných místech máte popelníky, tak všude byla plivátka, do kterých lidé vesele plivali. Přijde vám to nechutné? Nicméně i to byla tradice. Je to pouze naučené, převzaté chování. Přijde nám normální jen proto, protože to dělalo spoustu lidí před námi a další velká část v tom pokračuje.

A co vesnice?

Tohle je z nějakého důvodu velmi často používaný argument. Na vesnicích se vždy kouřilo, většina lidí tam v hospodě kouří, tak proč to zakazovat?

Tohle je strašně sebestředný pohled na věc. Pokud jste nekuřák žijící na vesnici a chcete si zajít do hospody, tak máte prostě smůlu. A proč bychom měli upřednostňovat kuřáky (kteří škodí svému okolí) před nekuřáky? Když by se z kuřácké hospody stala nekuřácká, dost pravděpodobně by do ní začali chodit jiní lidé a kuřáci by si holt museli jít zapálit ven - to přeci není tak zlé.

To rovnou můžeme zakázat auta a alkohol

Alkohol přeci také škodí, no a o smogu nemluvě. Tohle mi přijde jako dost dětinský argument. Chceme něco špatné omluvit tím, že někde jinde se něco špatného děje také. Je to stejná logika, jako byste říkali: "Proč nemůžeme posílat lidi do pracovních táborů, když v KLDR mohou?" Ano, je to velmi přehnané, ale princip je stejný. Já osobně bych byl třeba mnohem šťastnější, kdyby auta nejezdila na fosilní paliva, nebo ještě lépe, kdyby byl autům zakázán vjezd do měst a tam by jezdila jen, zdůrazňuji že efektivní, MHD. A také je zde důležitý fakt, že kouř je v místnosti koncentrovaný a je tedy škodlivější.

Kouření v hospodách je sice špatné, ale zakazovat by se nemělo, trh se zreguluje sám

Tento argument vychází z toho, že lidé časem přijdou na to, co je nejlepší, a proto časem přestanou kouřit sami. To se problematicky posuzuje, každopádně to nám v tomto případě nevadí. I jestli je tato teze pravdivá, tak je jasné, že by to fungovalo pouze v dlouhodobém měřítku. To znamená, že než se lidi sami odnaučí kouřit, na pasivní kouření stihne zemřít opravdu dost lidí, takže je jasné, že nějaká regulace je nutná.




Ať už se mnou souhlasíte či ne, budu jen rád, pokud se vyjádříte v komentářích. Kdo ví, třeba mi ukážete, že se mýlím a změním názor :-)
 

10 lidí ohodnotilo tento článek.

Anketa

Mělo by být zakázáno kouřit v hospodách?

Ne 25% (12)
Ano 75% (36)

Komentáře

1 Baruschka Baruschka | E-mail | Web | 17. března 2016 v 9:21 | Reagovat

Moje maminka i moje tchyně právě omezují kouření. Už si zapalují jenom u kafíčka.
A znám strašně moc lidí, co kouří jen u kafe a ještě víc lidí, co kouří jen u piva :-)
A proto chodí do hospody.
Jo, jasně, jen zvyk... Odjakživa byly hospody ty zakouřené místnosti...
A byly plné lidí, kteří kouřili a lidí, kteří sice nekouřili, ale kouř jim nevadil.
Statisíce štamgastů se těší na chvíli, kdy jim donesou pivo a oni si k němu zapálí cigáro. A pokud jim někdo to cigáro zakáže, přestanou do té putyky chodit.
A je fuk, jestli ve městě a nebo na vesnici.
Měští lidé si možná najdou nějakou jinou alternativu, ale vesničtí asi dost těžko.
A myslím, že držet hospodu jen proto, aby sis tam Ty mohl jít sednout a nadýchat se čistého vzduchu, je poněkud nákladné.
Ovšem, to je čistě můj názor :-)

2 Fredy Fredy | Web | 17. března 2016 v 10:14 | Reagovat

já jsem kuřák, ale co se týče zakouřených hospod, nechodím .... přítel je nekuřák, takže vybíráme podniky nekuřácké...

3 Grumpy Grumpy | Web | 17. března 2016 v 10:20 | Reagovat

Jak to píšu snad ke každému podobnému článku: jsme jednou z posledních zemí v Evropě, kde tento zákon ještě není. A jak to funguje v těch ostatních zemích? Přestali lidé chodit do hospod? Berou zákaz kouření jako omezování svobod? Jistě že ne. Jdou si zakouřit ven nebo do místnosti vyhrazené pro kuřáky (třeba ve Finsku taková skleněná akvária s koncentrovanou rakovinou ve vzduchu) a vrátí se zpět. V normální místnosti se pak dá docela dobře dýchat a nikdo nesmrdí jako tovární komín.

Podle mého názoru by prostě právo na dýchání vzduchu bez cigaretového kouře mělo stát dost jasně nad právem si zakouřit nebo provozovat kuřácké podniky. Jak už bylo v článku zmíněno, svoboda jednoho končí tam, kde začíná svoboda druhého.

4 Milan Milan | E-mail | Web | 17. března 2016 v 10:26 | Reagovat

[1]: To si právě nemyslím. Podle mě - a nejen podle mě - ne všichni štangasti přestanou chodit do hospody, budou prostě kouřit venku. No a hlavně se obmění klientela. Do těch hospod začnou chodit jiní lidé, kteří tam nejdou právě kvůli tomu, že je kuřácká.

Někteří lidé prostě mají sklon všechno nadávat a mít plané řeči, když ale přijde na věc, tak se zachovají úplně jinak.

Nicméně pokud nezačnou chodit a podnik se nedokáže přizpůsobit, tak hospoda skončí. Tak funguje ekonomika a přeci nebudeme podřizovat peníze zdraví. :)

5 signoraa signoraa | Web | 17. března 2016 v 14:17 | Reagovat

Na úvod - jsem polepšený kuřák a v dobách, kdy jsem ještě kouřila, mi neskutečně vadilo, když si někdo zapálil u jídla. I jako kuřák jsem tehdy vítala ceduli na hospodě "V době obědů kouření zakázáno". Nekouřím už dlouho, ale v době kdy jsem kouřila,  byl počet cigaret přibližně 30 denně. Karton jsem měla na týden.
Dnes mi kouření vadí a hlavně smrdí. Dříve mi tabák voníval, dnes je tomu naopak. I to je jeden z důvodů, proč chodím pouze do nekuřáckých restaurací. Jdeme-li ve větší společnosti, přítomní kuřáci si jdou zapálit ven (i v zimě) a sami přiznávají, že by si u jídla nezapálili.
Jsem jednoznačně pro zákaz kouření ve všech restauračních provozech, i těch venkovských hospodách, protože jsem přesvědčená o tom, že si na to lidi zvyknou. Argumentovat tím, že přestanou chodit štamgasti, je jen výmluva. Místo nich začnou chodit třeba rodiny s dětmi, či další nekuřáci na jídlo a pak by si každý hospodský měl spočítat, jakou tržbu má z několika piv od štamgastů a kolik "vydělá" na jídle, včetně nápojů.
Nicméně, bojím se, že "díky" různým přílepkům k zákonu o zákazu kouření, zákon schválen nebude, nebo bude schválen takový paskvil, který bude nepoužitelný.

6 Niki Niki | E-mail | Web | 17. března 2016 v 23:14 | Reagovat

Jsem občasný kuřák a dělám v hospodě na vesnici. Je tam mnoho lidí, kteří kouří, ale když je v hospodě nějaký nekuřák, jdou kouřit ven. Tento přístup se mi líbí a je mi jedno jestli je nějaký zákaz daný zákonem. Lidé jsou různí a přesně podle toho se chovají. Ty slabší povahy budou kouřit i přes zákaz, tak k čemu jsou zase ty zbytečné hádky no ne? :)

7 Heaven Heaven | Web | 27. dubna 2016 v 15:42 | Reagovat

Jako zatvrzelý nekuřák mám ke kouření odpor a zkrátkami vadí, když si jdu jednou za uherský rok sednout do restaurace a někdo mi čudí pod nos. Jak už bylo řečeno, kouření v hospodách bylo zakázáno už v tolika zemích a ekonomika se jim kvůli tomu nezhroutila. Proč by to nešlo tady? Pro některé lidi je stále ještě zvykem jít na pivo/kafe a cigáro. Prosím, ale ne všichni mají zájem se toho rituálu účastnit.

8 alka-fejetony alka-fejetony | E-mail | 27. dubna 2016 v 16:44 | Reagovat

Jsem kuřačka, hulím už 40 let, cca krabičku denně a holt si hulím doma. Do hospod nechodím, a když mě tam nějací kámoši vytáhnou (tak 3 x ročně) ví, že musí v době, kdy si tam můžu dát cígo.
Nemám tudíž problém s nekouřením v hospodách.
Nicméně
http://alka-fejetony.blog.cz/1604/senator-kubera-uz-neni-co-bejval

9 Libor Libor | Web | 27. dubna 2016 v 18:03 | Reagovat

Dobrý článek, v podstatě se vším výše vyřčeným souhlasím.

10 Pražský poděs Pražský poděs | E-mail | Web | 27. dubna 2016 v 18:44 | Reagovat

Hm, ale co furt...ta možnost volby?

11 Vivi Vivi | 27. dubna 2016 v 18:46 | Reagovat

Jsem PROTI zákazu a jsem nekuřák. Jaké mám argumenty?

Ve svém článku píšeš, že svoboda končí tam, kde začíná svoboda druhého - v tom s tebou naprosto souhlasím. Nicméně nechápu, jak kouření v restauraci omezuje svobodu nekuřáků, KTEŘÍ DO TĚCHTO RESTAURACÍ VKROČILI SVOBODNĚ. Pokud jsem nekuřák a do takovéto restaurace se vydám, pak toto riziko podstupuji ZCELA dobrovolně a z tohoto důvodu kuřácké restaurace NIJAK neomezují svobodu nekuřáků.

V sedmém odstavci označuješ kouření za naučené, převzaté chování - toto tvrzení považuji za dokazatelně nepravdivé a nehodlám se k němu dál vyjadřovat.

A "vesnickým" argumentem jsem se nikdy nesetkala a v konečné otázce je irelevantní, protože stát tuto možnost vůbec neregistruje.

"To můžeme rovnou zakázat auta a alkohol" - alkohol je něco jiného než kouření, pasivní alkoholismus neexistuje.
Smog je naopak mnohem závažnější problém než kouř v restauracích, protože ovlivňuje celou naši planetu. Nemůžeš s jistotou tvrdit, že cigaretový kouř je škodlivější než smog - rozhodně ne z dlouhodobého hlediska.
A osobně si myslím, že je na místě, aby se lidské snahy raději obrátili radši k řešení problému globálního oteplování než na nespokojené strávníky.

"Trh se zreguluje sám" - ale on se opravdu zreguluje. Nemá smysl do toho nijak zasahovat, lidé umírají a budou umírat, a krom toho jsou tři tisíce a půl mizivé číslo v porovnání třeba s oběťmi autonehod. Znovu se tu tedy můžeme bavit o trapných snahách usušit si chodidla, když už se topíme po pás.

Majitel restaurace se bude vždy snažit vyhovět zákazníkům - pokud bude většina zákazníků kuřácká, pak i restaurace bude kuřácká. JDE O SNÍŽENÍ POČTU KUŘÁKŮ, NE KUŘÁCKÝCH RESTAURACÍ. Ty jsou v tom z tohoto hlediska docela nevinně.

12 Melkora Melkora | Web | 27. dubna 2016 v 19:30 | Reagovat

Hezký článek! Ještě bych si dovolila poznamenat, že argument svobodou je dost zcestný. Kuřákům přece nikdo nezakazuje kouřit! Ať si tak činí na místech, kde nikoho neohrožují, ani neobtěžují. Nemají ale žádnou svobodu otravovat vzduch ostatním.

13 Milan Milan | 27. dubna 2016 v 23:51 | Reagovat

[11]:
Takhle by to bylo v ideálním případě, bohužel realita je docela jiná. Např. zaměstnanci. Je mi jasné, že.. zaměstnanci tam přece pracovat nemusí. Ale co když je to člověk, který s bídou sehnal práci a holt to musí přetrpět? Jsem si jist, že takových by se našlo dost. Dalším problémem je, že jsou místa, kde je třeba jen jedna hospoda (vesnice, odlehlé místo... ) a když je ta hospoda kuřácká, tak je zde problém. Byl jsem na Macešce a zrovna tak to tam bylo. Bohužel nikoho nepálilo, že v kuřácké hospodě bylo víc dětí než dospělých. Ano, je to převážně blbost rodičů, nicméně mezi lidmi pořád budou tací, kteří budou mít destruktivní sklony (a co je důležité, budou to destruktivní sklony i vůči ostatním, proto je podle mě nutná regulace ze strany státu.

K tvému druhému argumentu:
A) To rozhodně neříkám. Nicméně z velké části tomu tak je. Spousta lidí prostě kouří, protože kouří ostatní. Kdyby to byl menšinový jev, tak se ani zdaleka tak nešíří. Ale to nebyla má myšlenka. Chtěl jsem říci, že věci, které jsou většinové, začnou po nějaké době vypadat přirozeně. Tahle přirozenost ale nemusí mít žádný pragmatický nebo normativní základ. Prostě, co se nám jeví přirozené, nemusí být nutně správné.
B) Když se o tom nechceš bavit, tak proč se o tom zmiňuješ?

Co se týče vesnic. Já se s tímto argumentem setkával dost často a to jak mezi mými známými, tak v médii.
Stát se tím zaobírá a dokonce v poslanecké sněmovně padl návrh, že by se na vesnice zákon nevztahoval.

Ať už je smog škodlivější nebo ne, neznamená to, že bychom neměli zakazovat „méně horší věcí".
Co je horší nemůžu s jistotou říci, chtělo by to najít nějakou studii. Nicméně cigaretový kouř je mnohem koncentrovanější, protože je v uzavřených prostorách, proto podle mě je škodlivější, ale jak jsem řekl, tohle nemůžu nijak doložit, takže si za tím nestojím, je to jen domněnka.

Vážně chceš říct, že když umře 3k lidí, tak to zas tak nevadí? Nemá náhodou lidský život nevyčíslitelnou hodnotu? A opět tady používáš svůj argument, který říká, že když jsou tu horší věci, tak bychom neměli řešit problémy, které jsou sice špatné, ale „ne tak moc", což je podle mě absolutně zcestné.

To ano. Jenomže naše populace je prostě z velké míry naučená kouřit a jelikož je to dost podstatná část, tak jí samozřejmě hospodští budou chtít vyhovět. Jak jsem ale řekl, to, že je něco normální (většinové), neznamená, že je to taky správné.

14 Milan Milan | 27. dubna 2016 v 23:56 | Reagovat

[9]: Vycházím z toho, že ne všichni ji mají. Kdyby bylo kuřáckých hospod podstatně méně, tak bych proti nebyl, jenomže jelikož je jich spíše většina.. Mnohokrát se mi stalo, že jsem nikam nemohl jít, protože na místě nebyl nekuřácký podnik. Otázkou tedy je, proč bychom měli upřednostňovat něco tak škodlivého jako jsou cigarety?

15 Jana Jana | E-mail | Web | 28. dubna 2016 v 12:22 | Reagovat

Asi by bylo potřeba rozlišit hospodu a restauraci. V hospodách mi to nevadí, jsou to místa, kde se u piva prostě kouří. V restauracích jsem těžce proti, mimo jiné tam chodí i děti, když už zdraví dospělých nikdo nechce respektovat ...

16 Trinity Estridge Trinity Estridge | Web | 28. dubna 2016 v 13:18 | Reagovat

Já teda souhlasím s Vivi, podle mě je prostě blbost diktovat majitelům podniků, jestli se u nich smí nebo nesm kouřit. Jak už tady bylo řečeno - trh si to zreguluje sám. Pokud jsem nekuřák, najdu restauraci nebo hospodu, kde se nekouří. Takhle to opravdu funguje a najdou se majitelé, kteří si budou moct kouření sami svobodně zakázat, protože jsou třeba taky nekuřáci. Navíc, mám z téhle kauzy trochu dojem, že se za chvíli zakáže kouření úplně. Jasně, je škodlivé, ale jestli se tím chce někdo zabít, je to holt jeho problém.

17 Sláva Sláva | E-mail | 5. května 2016 v 12:02 | Reagovat

Ať si dělá kdo chce, co chce. U nás na vsi, kde je asi 20 stálých hostů a hospodský vydělá stěží 8000 měsíčně bude situace vypadat následovně. Půlka nás, co tam chodíme, tam chodit přestaneme (už jsme to tam řešili) a za 4000 nikdo na vsi v hospodě dělat nebude. Ať si z toho vezme každý, co chce. Já si udělal bar doma pro kamarády/sousedy a můžou mi v hospodě zakázat třeba chodit na záchod. Tisíc lidí, tisíc názorů...takovej je svět.

18 Anaj Anaj | 7. května 2016 v 18:38 | Reagovat

Nezdá se Vám, že se řeší něco úplně jiného? Není to náhodou na tom hostinskem jakou hospodu chce provozovat? Pokud chce kurackou, nechť ji má, pokud ne,tak ne, je to přece o svobodě podnikání a ne co si kdo mysli!!!!

19 Milan Milan | 8. května 2016 v 18:56 | Reagovat

[18]: A co když bude chtít ve své hospodě pozvolna pouštět do ovzduší jed? To je legitimní? Proč se tedy musíme v autech poutat, nemělo by to být o svobodě? Kouření je navíc o to horší, že ubližuje i ostatním, což je podle mě jasný důvod k tomu to zakázat.

20 Vivi Vivi | 21. května 2016 v 22:29 | Reagovat

Pořád si myslím, že své snažení zaměřuješ nesprávným směrem.
Pokud je nějaký člověk v bídě a zoufale shání práci, nebylo by lepší starat se o sociální podporu místo omezování hospodských?
Pokud je ve vesnici jen jedna hospoda a ta je kuřácká, potom musí být většina lidí ve vesnici kuřácká a nebo  aspoň nedbalá o své zdraví, protože do hospody i přesto chodí - tady jsme u nabídky a poptávky. Pokud by se snížil počet kuřáků, z kuřácké restaurace by se stala nekuřácká (nebo alespoň půl na půl), protože majiteli hospody by se to vyplatilo víc. Znovu tedy tvrdím, že snahy míří nesprávným  směrem, který by akorát snížil hospodskému výdělek a kuřáci by dál otravovali kouřením své sousedy/lidi na ulici/kohokoliv dalšího a najedli by se doma. Není to tak trochu ekonomická vražda?

K tvému druhému argumentu:
A) To říkáš, napsals to do svého článku - jak jinak si to mám vyložit?
B) Protože ti chci oznámit, že je to zkrátka nepravdivé a nepravdivá fakta by v názorech neměla figurovat. Prostě k tomu není dál co říct.

Rozhodně s jistotou mohu říci, že smog je mnohem horší z hlediska globálního a navíc se jeho dopad - na rozdíl od lidí, co si zapálí v restauraci - vztahuje i na další generace. A znovu tu máme ty nesprávné snahy.

Ano, z výše zmíněného globálního hlediska je to úplně, ale úplně  šumák.
Já netvrdím, že bychom je neměli řešit, já
a) většinu z nich popírám svými argumenty v tomto (a předchozím) komentáři
b) tvrdím, že bychom je měli řešit méně než ty důležitější, což se podle mě neděje, protože se o nich diskutuje mnohem hůř a odpovědi na ně se nevztahují jen na ano/ne.

To, že se někdo naučí kouřit, neznamená, že se to nemůže odnaučit. Snížit počet kuřáků je pořád mnohem efektivnější, ačkoliv hůř dosažitelnější (což je státu proti srsti, obzvlášť když z cigaret jdou peníze).
Není to správné. V tom s tebou souhlasím a myslím, že je to v této diskuzi bráno jako samozřejmost.

21 Rozšířená realita Rozšířená realita | Web | 14. února 2017 v 8:54 | Reagovat

Jsem nekuřák, ale nelíbí se mi nařízení. Dle mého by si to měla každá hospoda rozhodovat sama. Stejně v našem okolí už polovina hospod byla nekuřácká i tak..

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama